Delta Dunarii este cea mai recent formata regiune din Romania, se intinde pe o suprafata de peste 4500 km² si se mareste cu peste 40 min fiecare an.

Delta Dunarii este unica delta din lume, declarata rezervatie a biosferei in 1990 prin includerea acesteia în reteaua internationala a rezervatiilor biosferei.

Delta Dunarii este limitata la sud-vest de podisul Dobrogei, la nord formeaza granita cu Ucraina, iar în est se varsa în Marea Neagra, este traversata de paralela de 45° latitudine N si de meridianul de 29°, longitudine E. In Delta Dunarii aria de uscat nu depaseste 25% din totalul ce o compune, ceea ce face ca aceasta sa fie una dintre cele mai mari zone umede din lume, habitatul perfect al pasarilor de apa si cea mai întinsa zona compacta de stufarisuri de pe planeta si poate fi considerata un muzeu viu al biodiversitatii, cu 30 tipuri de ecosisteme, de valoare inestimabila pentru patrimoniul natural universal.

In zonele mlastinoase din Delta intalnim mistretul, destul de bine reprezentat, iar in zonele cu teren ferm  intalnim: dihorul, caprioara, bursucul, vulpea si mai rar doua specii: sacalul si pisica salbatica. Mamifere de talie mica, constituie hrana pentru majoritatea mamiferelor carnivore si pentru pasarile rapitoare, dintre rozatoarele a caror viata este strans legata de mediul acvatic cel mai intalnit este bizamul, iar cel mai intalnit pe teren ferm, in grindul Caraorman si in zona Letea este iepurele. Nutria, nurca si vidra, specii a caror viata este strans legata de apa, in prezent sunt protejate de legislatie datorita scaderii alarmate a numarului acestora. In aceeasi situatie se afla si cainele enot, specie originala din Siberia, patrunsa pe cale naturala in Delta.Dintre mamiferele salbatice prezente in acest mediu mai mentionam: nevastuica, dihorul, hermelina, sobolanul de apa. La gurile de varsare ale Dunarii traiesc delfini, reprezentati prin 3 specii dintre care Delphinus delphis este cel mai frecvent, dar si acesta este amenintat numeric. Pe litoralul nordic, se poate intalni foca cu burta alba.

In Delta Dunarii gasim numeroase specii de plante specifice de tip acvatic: stuful, papura, nuferii, dar si plaurul, o formatiune alcatuita din cateva specii legate intre ele care se deplaseaza sub actiunea vantului. Cei interesati de excursii in Delta nu trebuie sa rateze Padurea Letea, cel mai Nordic loc din Europa unde exista plante tropicale laolalta cu plopi albi si stejari, care dau zonei un aer luxuriant si totodata straniu.

Actorii principali in Delta raman stiuca, somnul și crapul, printre alte 100 specii de pesti ca plătica, bibanul, roșioara, babușcă și caras.

Va asteptam cu drag, pentru a descoperii impreuna bogatiile Deltei Dunarii.